Molen De Tijd

Meer informatie

Kom kijken in Molen de Tijd in Oostendorp en ervaar het proces van akker tot bakker. Hier kan je zien hoe het oude ambacht van molenaar in een nieuw jasje is gegoten. De molen is gratis te bezichtigen.

In de molen ontdek je dat er nog volledig op windkracht graan wordt gemalen voor de ervoor gelegen bakkerij.  Maal je eigen graan met een handmolen en ruik het verse brood. De molen is gratis te bezichtigen en de molenaars vertellen graag over het malen, de geschiedenis en de werking van de molen.

Groepsrondleidingen en kinderfeestjes zijn mogelijk op afspraak. 

Molen de Tijd, een achtkantige graanmolen, e…

Lees verder

Kom kijken in Molen de Tijd in Oostendorp en ervaar het proces van akker tot bakker. Hier kan je zien hoe het oude ambacht van molenaar in een nieuw jasje is gegoten. De molen is gratis te bezichtigen.

In de molen ontdek je dat er nog volledig op windkracht graan wordt gemalen voor de ervoor gelegen bakkerij.  Maal je eigen graan met een handmolen en ruik het verse brood. De molen is gratis te bezichtigen en de molenaars vertellen graag over het malen, de geschiedenis en de werking van de molen.

Groepsrondleidingen en kinderfeestjes zijn mogelijk op afspraak. 

Molen de Tijd, een achtkantige graanmolen, en de naastgelegen molenaarswoning stammen uit 1854. In de loop der jaren zijn er meerdere gebouwen bijgekomen zoals een hamermolen in 1896, een graanschuur in 1920 en een grote hal in 1960. Alle gebouwen zijn met behoud van authentieke details en elementen gerestaureerd tot bakkerij, bakkerswinkel, chocolaterie, ijssalon en brasserie met serre en terras. Al deze onderdelen lopen vloeiend in elkaar over en vormen samen het ‘Worldwide Unique Bakery’- concept. Op elke werkdag is het mogelijk om de molen te bezichtigen. Vraag gerust om een rondleiding.

De molen is het domein van de molenaars. Martin, Henk en het 'molenmeisje' Stella bedienen de molen nog helemaal met de hand, echt vakwerk! Aan de voet van de molen, in de molenbakkerij, komen verschillende vakgebieden samen: een prachtige bakkerswinkel waar het brood en het gebak heerlijk geurend op zijn nieuwe eigenaar ligt te wachten, dan de kleine ijsfabriek waar alles puur en eerlijk wordt bereid, de desembakkerij en de chocolaterie. In de voormalige graanschuur bevindt zich de winkel. Het unieke bakkerij concept wordt compleet door de sfeervolle brasserie met veranda en terras.

Geschiedenis
De voorganger van de huidige molen werd in 1840 gebouwd en is in 1853 door brand verwoest. In 1854 liet Jan Willem Spijkerboer op de restanten van de verbrande molen de huidige molen bouwen. Deze achtkantige stellingmolen werd gebruikt voor het malen van graan.Na de oorlog stapt men over op het malen met een hamermolen met elektromotor en dus werd de windmolen vanaf 1953 niet meer voor het bedrijf gebruikt. In 1964 werd de molen overgenomen door de zonen Jan en Jacob Zoet. Vanwege de slechte staat waarin de molen toen verkeerde, vroegen zij een sloopvergunning aan. Gelukkig ging de sloop niet door en volgde in 1966 een restauratie, uitgevoerd door H. de Ruiter uit Elspeet. Helaas heeft de molen daarna nog maar een paar jaar op vrijwillige basis kunnen draaien. Door nieuwe mankementen kwam de molen weer stil te staan. In 1984 werden de neven Henk en Hendrik Zoet eigenaar van de in slechte staat verkerende molen. Eind 1984 volgde een nieuwe restauratie.

Na enige tijd te koop te hebben gestaan, kocht de Oldebroekse bakker en ondernemer, Jan-Aart Schuld de molen. 

Lees minder

Openingstijden

  • elke maandag08.00 - 19.00 uur
  • elke dinsdag08.00 - 19.00 uur
  • elke woensdag08.00 - 19.00 uur
  • elke donderdag08.00 - 19.00 uur
  • elke vrijdag08.00 - 21.00 uur
  • elke zaterdag08.00 - 21.00 uur
  • elke zondaggesloten

Kenmerken

Accommodatie

  • Soort gebouw: Molen

Doelgroep

  • KinderenJa
  • GroepenJa
  • GezinnenJa
  • VolwassenenJa

Locatie

Neem alvast een kijkje