Agnietenklooster

Meer informatie

Een van de markantste gebouwen van Elburg is het 15e eeuws Agnietenconvent, genoemd naar de Heilige Agnes. Nu is hier Museum Elburg en het VVV agentschap gevestigd. Je kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de kloostertuin heb je een prachtig uitzicht op het klooster.

In de eerste helft van de vijftiende eeuw werd aan de Jufferenstraat een vrouwenklooster gebouwd. Dit Godshuis werd gewijd aan de Heilige Agnes, patroonheilige van de in clausuur levende zusters. De zusters leefden naar de derde regel van Franciscus van Assisi. Het kloostercomplex vond een voorlopige voltooiing in 1475 na de bouw van een dubbelkapel. De kapel van het Agnietenklooster bestaat uit twee verdiepingen. De gewone burger kon in de benedenkapel de diensten bijwonen. De Susteren (nonnen) woonden de dienst bij op de bovenkapel, zodat zij geen contact  met de gewone burger konden maken.…

Een van de markantste gebouwen van Elburg is het 15e eeuws Agnietenconvent, genoemd naar de Heilige Agnes. Nu is hier Museum Elburg en het VVV agentschap gevestigd. Je kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de kloostertuin heb je een prachtig uitzicht op het klooster.

In de eerste helft van de vijftiende eeuw werd aan de Jufferenstraat een vrouwenklooster gebouwd. Dit Godshuis werd gewijd aan de Heilige Agnes, patroonheilige van de in clausuur levende zusters. De zusters leefden naar de derde regel van Franciscus van Assisi. Het kloostercomplex vond een voorlopige voltooiing in 1475 na de bouw van een dubbelkapel. De kapel van het Agnietenklooster bestaat uit twee verdiepingen. De gewone burger kon in de benedenkapel de diensten bijwonen. De Susteren (nonnen) woonden de dienst bij op de bovenkapel, zodat zij geen contact  met de gewone burger konden maken.
 
Het aantal nonnen groeide vanaf de vijftiende eeuw gestaag en ook vrouwen van gegoede komaf gingen in het Agnietenklooster wonen. Ze bleven zo goed als onzichtbaar voor de buitenwereld en verrichtten in stilte hun arbeid door te bidden, te lezen en te luisteren naar de mis. Ook hielden ze zich bezig met handwerk.
Vanaf het jaar 1580 was dit allemaal verleden tijd. In Elburg was de invloed van de Reformatie zo sterk dat het klooster in handen kwam van het stadsbestuur. De laatste dertien nonnen werden uit het klooster gezet.
Lange tijd had het kloostercomplex verschillende functies. Het gebouw diende onder andere als pakhuis, azijnfabriek, school en stadsgehoorzaal. Ook kwamen er in en bij het gebouw woningen. In de periode 1954 tot 1985 deed het gebouw dienst als stadhuis en daarna werd het een museum. Nu is hier nog steeds Museum Elburg en het VVV agentschap gevestigd.

Museum Elburg heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. Belangrijke deelcollecties zijn stadsverdediging, rechtspraak, J.H. van Kinsbergen, zilver en visserij. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen te zien over uiteenlopende (kunst)historische onderwerpen.

Openingstijden

  • Elke maandag gesloten
  • Elke dinsdag 11.00 - 17.00 uur
  • Elke woensdag 11.00 - 17.00 uur
  • Elke donderdag 11.00 - 17.00 uur
  • Elke vrijdag 11.00 - 17.00 uur
  • Elke zaterdag 11.00 - 17.00 uur
  • Elke zondag gesloten

Prijzen

  • Volwassenen € 7,00 Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.
  • Toelichting prijs: Museumkaart is geldig. Kinderen t/m 12 jaar gratis entree.

Kenmerken

Locatie

Neem alvast een kijkje